Jicht
Jicht is een reumatische ziekte waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. De aandoening komt voornamelijk voor bij mannen boven de 40 jaar. Het neerslaan van de urinezuurkristallen kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen. Na de eerste aanval gaat het bij veel mensen over in een chronische vorm. Chronische jicht komt voor in meerdere gewrichten. Het grote teengewricht is hier doorgaans één van.
Zweetvoeten
Onder zweetvoeten verstaan we voeten die snel stinken en vochtig worden. Iedereen zweet, en ook scheiden de voeten bij iedereen vocht af. Echter is het bij sommigen mensen zo dat er een grote hoeveelheid vocht wordt afgescheiden. We noemen dit overmatige zweetproductie. De onaangename geur kan hinderlijk zijn en veel mensen schamen zich hiervoor. Het is een veel voorkomend probleem en kan andere voetklachten veroorzaken, zoals voetschimmel.
Reuma
Reuma is een verzamelnaam van meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Iedereen kan reuma krijgen, ook op jonge leeftijd. Ontstekingsreuma, jicht, wekedelenreuma en artrose zijn veel voorkomende aandoeningen. De meeste mensen met reuma hebben last van pijnlijke en stijve gewrichten of spieren en zijn snel vermoeid. Daardoor is bewegen vaak moeilijk en kan dit beperkingen geven in het dagelijks leven. Een veel voorkomend probleem bij mensen met reuma is het optreden van voetklachten Door de ontstoken gewrichten kan het lopen en staan erg pijnlijk zijn. Ongeveer 80-90% van de reumapatiënten ervaart klachten in de voeten. Een podotherapeut weet raad en kan u mogelijk verder helpen.
Diabetes
Bij diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed regelen door een tekort aan insuline. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen insuline meer aan. Bij diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan om de bloedsuiker te regelen. Minstens de helft van de diabetici krijgt ooit te maken met lichamelijke klachten als gevolg van de diabetes, ook wel complicaties genoemd. Een veel voorkomend probleem bij diabetici zijn voetproblemen. Wanneer er complicaties optreden in de voet heet dit een ‘diabetische voet’ of een ‘ risicovoet’. De complicaties van voetproblemen bij diabetes kunnen ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid. In de meeste gevallen betreft het een slecht genezende wond. Deze ziet er aanvankelijk onschuldig uit, maar kan leiden tot ernstige infecties. Indien de voetinfectie zich uitbreidt kan dit zelfs een amputatie tot gevolg hebben.
Vermoeide voeten en benen
Iedereen heeft wel eens zware of vermoeide benen. Op het moment dat de vermoeidheid de overhand neemt en klachten geeft is het zinvol om het door uw arts of podotherapeut te laten nakijken. Vrouwen hebben vaker last van vermoeide voeten en benen dan mannen.
Hypermobiliteit
Wanneer banden en pezen te soepel zijn spreken we van hypermobiliteit. Hypermobiliteit wordt ook wel hyperlaxiteit genoemd. De gewrichten zijn dan te beweeglijk doordat ze minder steun krijgen vanuit de banden en pezen. Het betreft een aanleg en geen aandoening en is genetisch bepaald. Hypermobiliteit komt veel voor, vooral bij jonge mensen. Het komt ook meer voor bij vrouwen en mensen van Aziatische afkomst. Wanneer hypermobiliteit klachten geeft is er sprake van het hypermobiliteitsyndroom (HMS).
Dystrofie
Dystrofie is een aandoening waarbij er extreme ernstige pijnen kunnen ontstaan een de armen of benen. Deze aandoening kan functieverlies van een van deze lichaamsdelen veroorzaken en de huid kan paars of blauw verkleuren. De pijnlijke plaats voelt koud of soms warm aan. Andere benamingen voor dystrofie zijn; posstraumatische dystrofie of sympatische relfexdystrofie. Dystrofie kan in extreme situatie invaliditeit tot gevolg hebben.
Fibromyalgie
Fibromyalgie, ook wel weke-delen-reuma genoemd, betekent letterlijk “pijn in bindweefsel en spieren”. Fibromyalgie veroorzaakt pijn, stijfheid en vermoeidheid door het gehele lichaam. Fibromyalgie wordt meestal geclassificeerd als reumatische spieraandoening. De klachten zijn chronisch. Fibromyalgie (FM) komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen. Vele tienduizenden Nederlanders lijden in meer of mindere mate aan dit syndroom waarvoor nog geen duidelijke oorzaak is aan te tonen. Het ontbreken hiervan, in samenhang met het meestal gezonde uiterlijk van de fibromyalgie-patiënt en de normale bevindingen bij regulier bloedonderzoek, leidt vaak tot ontkenning van het ziektebeeld door huisarts, specialist, bedrijfsarts, werkgever en in eigen omgeving. Dit zorgt voor veel frustraties onder de fibromyalgie-patiënten.