Standsafwijking voeten en benen
Uw podotherapeut kijkt naar het totaalplaatje. De gehele keten van gewrichten, spieren, banden en pezen die u gebruikt bij het sporten worden zorgvuldig in kaart gebracht. Dit gaat verder dan alleen uw voet. Bij het lopen wordt het complete lichaam gebruikt: voet, enkel, knie, heup, rug, hoofd en armen. Wanneer er een afwijkende stand of functie is van de voet heeft dit invloed op de houding van de rest van het lichaam. Hierdoor kan er een ongelijke belasting op het lichaam ontstaan. Een afwijkende stand van de voet kan daarom ook knie-, heup- of rugklachten veroorzaken. Door middel van een zooltherapie kan de stand en afwikkeling vanuit uw voeten verbeterd worden.
Schoeisel
Uw sportschoen kan invloed hebben op het ontwikkelen van sportblessures. Er zijn meerdere aspecten die een schoen geschikt maakt voor uw sportactiviteiten, loop- en trainingspatroon. De afwikkeling van uw voet, de intensiteit van uw sport, de ondergrond en uw gewicht spelen hierbij een belangrijke rol. Wanneer de schoen die u draagt niet geschikt is, heeft dit invloed op de belasting op uw lichaam. Neem daatom tijdens de afspraak bij uw podotherapeut altijd uw sportschoenen mee. Uw podotherapeut zal u adviezen welke schoen voor u geschikt is. Dit kan eventueel tijdens een speciaal sport(schoenen)spreekuur tezamen met een schoenconsulent. Voor schaatsers is het mogelijk om bij Voetencentrum Wender middels geavanceerde nieuwe technieken een digitale schaatsschoen op maat te laten maken.
Ondergrond
De ondergrond waarop u sport is erg belangrijk. De ondergrond kan een groot verschil maken in de demping en de manier waarop u uw voet afwikkelt. Met name bij hardlopers kan het een verschil maken als we kijken naar het lopen op asfalt ten opzichte van het lopen op een onverharde weg. Plotselinge wijziging van ondergrond kan klachten geven in combinatie met bovengenoemde factoren. Daarnaast is de keuze van de route die u gaat lopen ook belangrijk. Vaak lopen hardlopers aan één kant van de weg. De weg loopt af aan de zijkant, waardoor uw als hardloper telkens met één been aan de kortere kant loopt. Hierdoor wordt uw ene been meer belast dan het andere been. Dit kan leiden tot blessures. Uw podotherapeut zal deze en de andere aspecten meenemen in het opstellen van uw behandelplan.
Overbelasting
Voor alle sporters, van welk niveau dan ook, is het zaak om goed inzicht te hebben in wat uw lichaam aan belasting kan verdragen. Indien de belasting hoger is dan wat uw lichaam aankan, spreken we van een overbelasting. Een overbelasting kan in combinatie met andere factoren zoals voetafwijkingen, schoeisel en ondergrond een verhoogd risico geven op het ontwikkelen van blessures. Een goed passend trainingsschema en een goede warming-up en cooling-down kunnen dit risico verlagen.