De aponeurosis plantaris is een peesplaat onderaan de voet die loopt vanaf het hielbeen tot de voorvoet. De peesplaat heeft een belangrijke functie in het afwikkelen van de voet en krijgt veel spanning te verduren. Bij teveel spanning raakt deze pees dan ook snel geïrriteerd en kan zelfs ontstoken raken, meestal bij de aanhechting op het hielbeen. Soms kan de aanhechting ook verkalking. Dan spreekt men van een hielspoor. Een hielspoor zelf is echter meestal niet pijnlijk (deze is ook alleen vast te stellen door een röntgenfoto)
Wanneer er pijn met opstaan of met langer lopen aan de onderzijde van de hiel, vaak iets meer aan de binnenkant, is het verstandig naar een podotherapeut te gaan. Vaak is de pijn het ergste met opstaan of met lang lopen of staan. Soms is er roodheid of zwelling te zien.
Bij kort bestaande klachten kan soms een taping voldoende zijn. Vaak is de klacht echter al langer aanwezig en de klacht kan gemakkelijk chronisch worden. Hierbij dienen afwijkingen in het lopen opgespoord te worden en gecorrigeerd te worden met podotherapeutische zolen en dienen er goede schoenen gedragen te worden. Daarnaast kan er advies worden gegeven om massage of rekoefeningen te doen.
Het verwachte resultaat is goed tot klachtenvrij. Vanwege vele achterliggende oorzaken en slechte doorbloeding van de pees duurt herstel, vaak echter wel lange tijd, vaak 3 tot 9 maanden.